Protestantse Kerk in Nederland
Hervormde Gemeente te Ruinerwold
 
 
De eerste dienst in het nieuwe jaar 5 januari 2020 De eerste dienst in het nieuwe jaar 5 januari 2020

De dienst werd geleid door Tetsje Zijlstra     
lees meer »
 
Sfeer impressie kerstrondje Sfeer impressie kerstrondje
foto's Zwaantje ten Have
lees meer »
 
BLAD, HEEL VEEL BLAD! BLAD, HEEL VEEL BLAD!
Op zaterdag 30 november was er de jaarlijkse DOEDAG op het kerkelijk erf. Vanaf kwart over acht waren de eersten aanwezig en omstreeks negen uur was er een ploeg enthousiaste tuinlieden van 19 mannen, voor de morele ondersteuning kwamen er om 10.00 uur nog enkele vrouwen.
Er werd blad bij elkaar geblazen, geveegd en geharkt en op aanhangwagens geladen en afgevoerd.
Zoveel blad, er kwam geen einde aan. Veel blad enerzijds doordat de tuinploeg de afgelopen weken niet had geruimd in verband met werkzaamheden in en rond de pastorie en anderzijds doordat het blad dit jaar lang aan de bomen bleef.
Naast het ruimen van het blad was een enthousiaste ploeg, onder leiding van “monnik” Harm bezig om de haven op te schonen van het vele groen en riet.
Om tien uur was er koffie met dit jaar geen, door
ds. Kloosterziel, gebakken appelgebak, maar iets anders. Dit werd gesponsord door schildersbedrijf Boverhof en feestelijk klaargezet door Tetsje.

Omstreeks 12.45 uur was het blad geruimd en de haven schoon.
Voldaan, moe en bezweet maar met een goed gevoel van saamhorigheid gingen we huiswaarts.

Namens kerkrentmeesters en de vaste tuinploeg iedereen geweldig bedankt voor de inzet en tot volgend jaar.
                                                                               Jan van Calker
 
 
Voortgang renovatie Pastorie Voortgang renovatie Pastorie
De renovatie vordert gestadig en loopt langzamerhand naar het einde.
De verwarming brand weer en alles is binnen piekfijn geschilderd en ziet er weer strak uit. De bruine deuren en het bruine houtwerk van de overloop zijn geverfd in een moderne kleur.
Voor de ingang van de pastorie zal nog een laag nieuw grind worden aangebracht. De komende maanden zal de tuinploeg de garage sausen, de strippen op het laminaat weer aanbrengen en de pastorie schoonmaken, mogelijk met enige deskundige hulp van vrouwelijke assistenten. Al met al, het eind komt in zicht van een hele klus, maar dan staat er ook een mooi gebouw te wachten op de nieuwe huurder.
                               
                          Jan Boverhof

      Er komt een nieuw terras, het oude terras is afgebroken door de tuingroep. En wat hebben zij met elkaar hard gewerkt de afgelopen tijd. Foto's Zwaantje ten Have
lees meer »
 
Afscheid van ds. Georg Naber. Afscheid van ds. Georg Naber.
Zondag 13 oktober namen we, tijdens de dienst, afscheid van ds. Georg Naber.


Wij zullen de warme persoonlijkheid van ds. Naber missen maar wensen hem alle goeds voor de toekomst in Lemelerveld.
lees meer »
 
Startdienst zondag 6 oktober Startdienst zondag 6 oktober
In een schone kerk vierden we deze zondag de start van het nieuwe herfst-, winter- en lenteseizoen. Een seizoen waarin we samen konden laten zien dat we een warme, levende, gastvrije gemeente zijn.
Het thema van deze dienst sluit aan bij het jaarthema van de Protestantse Kerk: EEN GOED VERHAAL.
Met de Bijbel in ons midden hadden we de beschikking over veel goede verhalen en daar konden wij samen van genieten. Maar ieder van ons had vast ook een goed verhaal dat zij/hij wilde delen.
Daarom begonnen wij vanaf kwart voor 10 met koffie en tijd om verhalen uit te wisselen en rond 10 over 10 gingen we verder met zingen, bidden, luisteren – naar het koor en naar een dichter uit Meppel.
Na een bijzonder Bijbelverhaal ging de jeugd naar de Munnekeweer.
Na afloop van de dienst maakten we de traditionele groepsfoto.

   Een verhaal is ........... (foto Ab Aberson)
lees meer »
 
Afscheid Willem Rumph van de tuinploeg Afscheid Willem Rumph van de tuinploeg

Elke 14 dagen komt op de donderdagmorgen de tuinploeg, op dit moment 8 vrijwilligers, naar Blijdenstein om daar gras te maaien, te snoeien, de parkeerplaats te vegen, dakgoten van de Munnekeweer en de pastorie schoon te maken, enz. enz.
En uiteraard komen ze op de grote jaarlijkse onderhoudsdag. De laatste maanden is een aantal morgens extra gewerkt om hand en spandiensten te verlenen bij de renovatie van de pastorie.

Voor het eerst neemt een lid van de tuinploeg afscheid, na meer dan tien jaar actief te zijn geweest. Willem Rumph heeft aangegeven dat gelet op zijn leeftijd het allemaal wat teveel begon te worden.
Op 26 september hebben we feestelijk afscheid genomen met een kleine attentie, namens de kerkrentmeesters  en als herinnering een ‘gouden bezempje’, als herinnering voor het vele, vele veegwerk wat
Willem heeft gedaan om de parkeerplaatsen schoon te houden.
Willem bedankt voor je jarenlange inzet en alle goeds toegewenst voor de toekomst.              


                                                             Namens de tuinploeg, Jan van Calker
 
lees meer »
 
Optocht zomerfeest Optocht zomerfeest

Ruinerwold viert feest en bij dat feest hoort natuurlijk een optocht.
Ook als kerk hebben we weer meegedaan en het onderwerp dat zo goed paste was:

                          HOE NU VERDER ZONDER HERDER.

foto's gemaakt door Zwaantje ten Have
lees meer »
 
Een prachtige dienst in museumboerderij de Karstenhoeve Een prachtige dienst in museumboerderij de Karstenhoeve
Foto’s : mevr. T. Zijlstra en mevr. P. Aberson
lees meer »
 
Beroep naar Lemelerveld Beroep naar Lemelerveld
Aan het eind van de Openluchtdienst zondag 4 augustus deelde ds. Georg Naber mede dat hij een beroep naar Lemelerveld heeft aangenomen. Na 9 jaar predikant van Ruinen zet hij een nieuwe stap. "Voorgangers zijn soms ook voorbijgangers", aldus ds. Naber.
 
Openluchtdienst op zondag 4 augustus 2019 Openluchtdienst op zondag 4 augustus 2019

Onder de Twaalf Apostelenboom op Blijdenstein
met ds. Naber als voorganger en mevrouw Zwikker als organiste.


 
lees meer »
 
De Pastorie 4 juli 2019 De Pastorie 4 juli 2019


Ds. Roel Kloosterziel en zijn vrouw Harmke zijn inmiddels verhuisd naar Weerselo. De laatste spullen uit de Pastorie worden opgeruimd. 
foto's Zwaantje ten Have
lees meer »
 
Verhuizing en bedankje ds. Kloosterziel Verhuizing en bedankje ds. Kloosterziel
Harmke en ik zijn neergestreken in het Twentse land voor een nieuwe fase in ons leven. De dienst van verbintenis aan Ootmarsum en Weerselo op 7 juli was een warm welkom en het huis op Het Stift 4 begint al een beetje als ons  thuis te voelen. Graag willen we iedereen heel hartelijk bedanken voor de prachtige 9 jaren in Ruinerwold en de mooie afscheidsdienst op Blijdenstein, de vele cadeaus, kaartjes en goede wensen. Als u in de buurt bent, kom gerust langs. Zo hoop ik ook dat we elkaar in de toekomst in Ruinerwold weer zullen ontmoeten.
                                                                                     Ds. Roelof Kloosterziel
 
 
Afscheidsdienst ds. Kloosterziel Afscheidsdienst ds. Kloosterziel

Vandaag namen we afscheid van onze zeer gewaardeerde ds. Roelof Kloosterziel en zijn vrouw Harmke Kloosterziel.
Het waren 9 prachtige jaren met hem als predikant en dat kwam in de afscheidsdienst ook echt naar voren.

lees meer »
 
Zondag 7 april 2019 Zondag 7 april 2019

“PREEK VAN DE LEEK” in Blijdenstein.
Predikant ds. Georg Naber, 
gast(s)preker Sjoerd Ganzinga, 
organist Harry Bosma

Op zondag 7 april organiseerde de kerk van Blijdenstein voor het eerst in haar bestaan de “Preek van de Leek”. Gast(s)preker was Sjoerd Ganzinga, in Ruinerwold en omgeving alom bekend als de voormalige dorpsarts, nu nog het meest bezig met de GGZ-problematiek. Vorig jaar was hij 40 jaar in Ruinerwold actief.
Bij de “Preek van de Leek” wordt de preek in een zondagse ochtendkerkdienst niet verzorgd door de predikant, maar door een interessante, maatschappelijk betrokken burger/leek die, gelovig of niet, een gepassioneerde visie op het leven heeft en mensen aan het denken kan zetten. Sjoerd Ganzinga heeft door zijn werk als arts veel levenservaring en mensenkennis opgedaan. Hij is geïnteresseerd in kunst en cultuur en enigszins filosofisch onderlegd. Hij heeft jarenlang met een groep artsen training gehad bij een psychoanalyticus. Zijn lekenpreek gaat onder andere over schuldgevoelens waarmee wij mensen ons zelf en anderen dikwijls teisteren, en over de vraag of het mogelijk is ons hiervan enigszins te bevrijden om daarmee meer van het leven te kunnen genieten.
De dienst in de Bartholomeuskerk op Blijdenstein begon om 10.00 uur. De elementen van de dienst als geheel werden met elkaar verbonden door ds. Georg Naber, het orgel werd bespeeld door Harry Bosma.


lees meer »
 
Zolder Pastorie opruimen Zolder Pastorie opruimen

De tuingroep had vandaag donderdag 4 april een andere klus: het opruimen van de zolder van de pastorie, waar veel spullen van de kerk op stonden. De zolder moest leeg, omdat het geïsoleerd moet worden.


foto's Zwaantje ten Have
 
Een bijzondere kerkdienst afgelopen zondag 31 maart Een bijzondere kerkdienst afgelopen zondag 31 maart

Even bijkomen van een prachtige dag gister. Alle felicitaties, 's morgens een mooie dienst met het koor uit Havelte, 's middags de prachtige cantatedienst, lieve reacties op mijn bericht dat we waarschijnlijk een andere voordeur krijgen. Hartelijk dank voor de goede wensen!foto Zwaantje ten Have
 
Afgelopen zondag 3 maart was het een bijzondere dienst in de kerk Afgelopen zondag 3 maart was het een bijzondere dienst in de kerk

Een appeltaartdienst en een beetje carnaval. 

                   


Zondag 3 maart hebben we een beetje ‘carnaval’ gevierd in de kerk. Alles was anders. We begonnen met een slotlied en eindigden met “Goedemorgen, welkom allemaal”.
Ook de opstelling was anders. Niet zoals gebruikelijk rondom de preekstoel maar (de banken gedraaid richting koor en aangevuld met stoelen) met de gezichten naar het oosten. Dit waren we al gewend van concerten en de Sing-In na het Kerstrondje.
Voor een gewone kerkdienst was dit nieuw. Na afloop konden mensen tijdens de koffie en appeltaart een enquête invullen. De uitslag was als volgt:

WAT VOND U VAN DE OPSTELLING VANDAAG? Nooit meer: 1, Af en toe: 30, Altijd wel: 7, HOE VOELDE HET VANDAAG? Akelig: -, Ongemakkelijk: 2, Best wel goed: 28.
Het voordeel van deze opstelling is dat de mensen minder verspreid door de kerk zitten. Omdat iedereen gewend is zo ver mogelijk bij de dominee vandaan te gaan zitten, voelt het soms leeg. We zullen de opstelling uitslag van de enquête bespreken in de kerkenraad. Vooralsnog is besloten om onder het orgel wat rijen stoelen te vervangen door zitjes rond tafels (i.v.m. koffiedrinken).
Dit werd voor zover bekend door iedereen als prettig ervaren. De opstelling van 3 maart is nu nog niet mogelijk, omdat bij mooi weer tijdens een ochtenddienst de zon in de ogen schijnt (er zijn geen gordijnen voor de ramen in het koor).
 
lees meer »
 
Doedag op het kerkelijk erf februari 2019 Doedag op het kerkelijk erf februari 2019
De tuingroep ,m.m.v. Boer Groentotaal, is weer druk bezig geweest in de tuin rondom de kerk.
Bomen snoeien en het snoeihout versnipperen.
In het voorjaar ligt alles er weer prachtig bij.
 
In Memoriam Leon Driessen 20-12-2018 In Memoriam Leon Driessen 20-12-2018

lees meer »
 
Kerststukken maken 6-12-2018 Kerststukken maken 6-12-2018

Er werd vandaag hard gewerkt om de kerk in kerstsfeer te brengen.

foto Zwaantje ten Have
 
Drentstalige dienst 17-10-2018 Drentstalige dienst 17-10-2018
lees meer »
 
Actualiteit Actualiteit

In en rond de kerk vinden regelmatig activiteiten plaats, naast onze kerkdiensten die meestal op de zondagmorgen om 10.00 uur worden gehouden. 

In de agenda vindt u de informatie.

 
Vrienden van Blijdenstein Vrienden van Blijdenstein
Ruinerwold – Tijdens de startdienst in de kerk van Blijdenstein is zondagmorgen 23-9-2018 de stichting De vrienden van Blijdenstein gepresenteerd. Voor deze gelegenheid was er special een projectkoor onder leiding van Trijnie de Boer samengesteld, dat een aantal ingestudeerde liederen ten gehore bracht.
Tijdens dit optreden is het startsein gegeven door de voorzitter van de stichting, hierbij is uitgelegd dat vanwege teruglopende inkomsten van de kerk het belangrijk is een Vriendenclub op te richten om geld in te zamelen voor het onderhoud en behoud van het monumentale terrein en gebouwen van Blijdenstein. ‘Het is immers belangrijk dit te behouden voor de toekomst’, aldus een groeiende groep inwoners. Om vriend te worden is er keuze uit een aantal mogelijkheden: vriend jaarlijkse bijdrage 25,- , boezemvriend 50,- en bedrijfsvriend 150,- . Tevens is de wijnverkoopactie gestart: een Spaanse Marques de Verdellano in rood, wit en rosé voor 6,-. 

Positieve stemming
De wervingsactie van zondag heeft tenminste 23 vrienden en 5 bedrijfsvrienden opgeleverd en een veelheid aan geïnteresseerden, er heerst een positieve stemming. 

 
lees meer »
 
Inloopochtend Buurtkamer Buddingehof

Inloopochtend Buurtkamer Buddingehof
lees meer »
 
de oude engel de oude engel

In de kerk staat "De oude engel”, keramiek op hout, vervaardigt door Martha Veldthuis.

Martha Veldthuis was in 2010 een van de twee kunstenaars tijdens "Feest van de Geest" op Blijdenstein.

De oude engel

Het levende hout
gegroeid, gegrond,
in de aarde geworteld

Tot stevige boom oud
geveld, vervallen,
in wind en weer verloren

Krijgt op een goede dag
vleugels, vingers,
een verweerde kop

Wordt opnieuw geboren,
herleeft, kijkt,
strekt zich naar de wereld uit

En stille tranen vallen,
druppelen, parelen
op zijn versteende handen.

© Gerdina
www.gerdina.nl

lees meer »
 
 
 
 

Ds. G.J. Ros, Hoogeveen
datum en tijdstip 16-02-2020 om 10.00 uu
meer details

Vergadering Kerkenraad
datum en tijdstip 17-02-2020 om 20.00 uur
meer details

Repetitie Con Amore
datum en tijdstip 19-02-2020 om 19:30 uur
meer details

Ds. J. Woltinge, Zwolle
datum en tijdstip 23-02-2020 om 10.00 uur
meer details

 
Adres
Blijdenstein 3
7961 LH Ruinerwold
 
Kerkdiensten

Wij ontmoeten u graag in onze
dienst op de zondagmorgen;
aanvang: 10.00 uur.

Voor informatie over kerkdiensten in het algemeen.

Voor concrete informatie over de kerkdienst 

voor vervoer of oppas 

 
Contact met de kerk

Bij vreugde en verdriet
en
ledenadministratie


 
wacht u op bezoek?
 voor info
 
kaarsje aansteken

dit kunt u doen op zondag 
 
kerk(gebouw) ook voor u!
Geschikt voor bijzondere gelegenheden.
 
 
Twaalf Apostelenboom

in beeld en gedicht 
zie hier.
 
 
ANBI

Voor de ANBI gegevens
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.