Protestantse Kerk in Nederland
Hervormde Gemeente te Ruinerwold
 
 
Kerk schoonmaken op maandag 14 september Kerk schoonmaken op maandag 14 september


Jaarlijkse grote schoonmaak. Stof en spinnen verwijderen, stoelen wrijven, lampen poetsen en banken en vloeren kregen een sopje. Foto's Tetsje Zijlstra
 
Bevestiging en herbevestiging ambtsdragers 2020 Bevestiging en herbevestiging ambtsdragers 2020
lees meer »
 
Kerken leggen grote predikantenpuzzel Kerken leggen grote predikantenpuzzel
 
Openluchtdienst op zondag 26-7 met Ds. Kloosterziel, Ootmarsum-Weerselo Openluchtdienst op zondag 26-7 met Ds. Kloosterziel, Ootmarsum-Weerselo

Omdat het 's nachts had geregend werd de Openluchtdienst verplaatst naar de kerk. 
Foto's Zwaantje ten Have
lees meer »
 
Kerkdienst 5 juli met Tetsje Zijlstra Kerkdienst 5 juli met Tetsje Zijlstra

Tetsje en Henk hadden een feestelijke entree gemaakt, omdat er weer 100 mensen de dienst mochten volgen. foto's Zwaantje ten Have
lees meer »
 
De Kerkdiensten werden weer opgestart  De Kerkdiensten werden weer opgestart 

Door de versoepeling van de corona maatregelen was het vanaf 1 juni weer toegestaan om kerkdiensten te houden. Op Blijdenstein werd op 7 juni weer een “normale” kerkdienst gehouden. De diensten voldeden aan de RIVM eisen. Hiervoor had de kerkenraad een protocol opgesteld om er zeker van te zijn, dat voldaan werd aan de gestelde eisen.  

Het weer opstarten van kerkdiensten was een logisch vervolg op de activiteiten die in april en mei op Blijdenstein zijn georganiseerd. De eerste activiteit was om op een aantal woensdagavonden de (nood) klok te luiden, zoals op vele plaatsen in Nederland gebeurde. Deze activiteit werd door een aantal inwoners van Ruinerwold bijgewoond. Vanuit deze groep kwam het verzoek om de kerk op woensdagavond en zondagmorgen een uur open te stellen voor mensen die een moment van stilte zoeken en naar muziek willen luisteren en om elkaar te ontmoeten. Vervolgens is dit verder uitgebouwd met een korte overdenking van Tetsje Zijlstra en bijdragen van gemeenteleden, natuurlijk binnen de regels van het RIVM. Deze bijeenkomsten worden geplaatst op de facebooksite van de Hervormde gemeente Ruinerwold  

Met ingang van 7 juni werden de zondagmorgenbijeenkomsten weer “gewone” kerkdiensten waar maximaal 30 personen bij aanwezig mochten zijn en waar de 1,5 meter afstand geregeld was. 

Zondag 7 juni 2020. Waar een liedboek lag kon je gaan zitten om de 1,5 m te waarborgen. 

lees meer »
 
PINKSTEREN IN REGIO RUINERWOLD. PINKSTEREN IN REGIO RUINERWOLD.

“Gods Geest verbindt” was het thema van de internetdienst die op eerste Pinksterdag vanuit de kerk Berghuizen werd uitgezonden. Elke jaar vieren kerken uit Berghuizen, Koekange, Ruinerwold en IJhorst/De Wijk gezamenlijk het Pinksterfeest.
Dit jaar kon dat vanwege de coronamaatregelen, niet plaatsvinden op de gebruikelijke, ludieke manier: samenkomen in de open lucht. Vanuit Koekange is het initiatief ontstaan om de creativiteit van de deelnemende kerken op een digitale manier in te zetten, om toch iets van de gezamenlijkheid vorm te kunnen geven.
Er was één dienst, maar onderdelen daarvan werden door alle deelnemende voorgangers in hun eigen kerk verzorgd. Vanuit Berghuizen ging een team van beeld en geluid onder leiding van Tjalling de Wit op pad, om in alle deelnemende kerken de verschillende onderdelen van de dienst op te nemen. De duif Rainbow, waarvan al eerder melding werd gemaakt op deze Pagina van Facebook, vloog van locatie naar locatie om zo de verbindende Geest van God te symboliseren.
Natuurlijk hield iedereen, ook zij, zich aan de rivm-maatregelen.
De première-uitzending van deze dienst was op zondag 31 mei om 9.30 uur via het YouTube-kanaal van het beamerteam van Berghuizen.
De verkorte link naar het kanaal is:https://tinyurl.com/uuqvsev
Het kanaal is ook gemakkelijk te vinden met zoektermen zoals:
Youtube kerkdienst Berghuizen Pinksterdienst.

Tetsje Zijlstra en ds. Marianne Gaastra verzorgden het deel van onze kerk in deze Pinksterdienst. 


foto gemaakt door Zwaantje ten Have
 
lees meer »
 
In en om de pastorie In en om de pastorie
Schilderskunst
Na de oproep in vorige kerkespraak hebben 4 vrijwilligers (1 vrouw en 3 mannen) hun schilderstalenten aangewend om op het kerkelijke erf de Munnekeweer en het stookhok weer in evenwicht te brengen met de prachtig gerestaureerde pastorie.
Na twee weken intensieve samenwerking, uiteraard met de vereiste afstand van anderhalve meter, is het houtwerk gewassen, waar nodig geplamuurd, gegrond, geschuurd en voorzien van een nieuwe laag verf.
De gebouwen kunnen er hopelijk aan de buitenkant weer een flink aantal jaren tegen.
Namens het college van kerkrentmeesters veel dank.

Jan Boverhof


Tuinploeg - Klussenploeg - Schildersploeg!!
De tuinploeg is al vele jaren actief voor het onderhoud van het kerkelijk erf, maar tijdens de renovatie van de pastorie waren deze mannen soms élke week aan het klussen in en om de pastorie. Heel veel vrijwilligerswerk is er gedaan om de kosten nog te verminderen. Een geweldige prestatie!!
Sinds kort hebben nog een aantal tuinploegleden met vrouwelijke hulp zich ingezet als
“schildersploeg“ om de Munnekeweer enz. op gepaste afstand van een nieuw verflaagje te voorzien. De Munnekeweer ziet er weer schitterend uit.
Op gepaste afstand en met mooi weer is er koffie gedronken in de tuin van Tetsje en Henk. Momenteel werken de leden van de Tuinploeg in verband met de Corona virus op verschillende dagdelen.
                                                     Heel veel dank voor jullie inzet, fantastisch werk.

 
 
Zondag 26 april was men van harte welkom! Zondag 26 april was men van harte welkom!

De klok werd geluid om 10.00 uur en de kerk was open.
lees meer »
 
Kom in beweging - Voor vrolijkheid, hoop en troost Kom in beweging - Voor vrolijkheid, hoop en troost

Duif Rainbow bezoekt Ruinerwold en Oosteinde 
Afgelopen maandag 13 april  streek er een prachtige kleurige duif neer op  Blijdenstein. Zij vertelde, dat ze Rainbouw heette en gekomen was om de mensen van Ruinerwold en Oosteinde, klein en groot, vrolijkheid, hoop en troost te brengen. Zij kunnen dat dan weer verder doorgeven. Zij wilde 50 dagen blijven, tot Pinksteren. Dat is het feest van geestdrift, beweging en het doorvertellen van mooie verhalen. Omdat ze eerst moest uitrusten, bedachten we een plan.
Vanaf 20 april zal Rainbow door onze dorpen reizen.  Ze blijft dan steeds twee dagen op een bepaalde plek waar iedereen die aan het  wandelen/fietsen is, haar kan zien; na het avondeten van de 2e dag (dus rond  half 8) vliegt zij verder naar haar volgende logeeradres.

Help je mee om Rainbow te vinden?
Je kunt het gevonden adres doorgeven aan tetsje@hetnet.nl of een
berichtje posten op de facebookpagina: www.facebook.com/Kerk-Ruinerwold-Blijdenstein. Daar is ook meer informatie te vinden over de buurt waar Rainbow is.
Je kunt ook kijken op: ruinerwold.info.
Om nog meer vrolijkheid te brengen is er ook nog een kleurplaat van een duif (zie op de achterkant van het Op 't Wold). Maak er een vrolijke vogel van en doe het kunstwerk in de brievenbus bij Jos Kramer-Kolleman, Kerkweg 31 Ruinerwold (daar mag je ook de vindplaatsen bijschrijven) en je kunt daar nieuwe kleurplaten ophalen. Wij gaan met die mooie vogels na 1 juni een stukje dorp versieren.
Voor vragen: bel Tetsje: 0522 - 481616.
Wij hopen dat er veel kinderen en andere mensen op zoek zullen gaan naar Rainbow, maar wel gepaste afstand houden natuurlijk.

Reisschema duif Rainbow ma+di wo+do vr+za 
19 t/m 24 april - Blijdenstein en Kerkweg
26 apr t/m 2 mei - Dijkhuizen Bedrijventerrein Boerpad
3 t/m 9 mei Rond de Arendsvleugel
10 t/m 16 mei Oosteinde en Dr. Larijweg > 114
17 t/m 23 mei Dr Larijweg < 114 Burg. Brouwerstraat Perenbuurt
24 t/m 30 mei Vogelbuurt en Havelterweg

Pinksteren
De reis eindigt waar hij begon: Blijdenstein Bartolomeuskerk Blijdenstein …  


 
 
Rainbow vliegt uit .... Rainbow vliegt uit ....
 
Zondag 12 april Pasen 2020 Zondag 12 april Pasen 2020


Teken van leven
                        


  Nieuwe Paaskaars 2020
 
Zondag 5 april - Palmpasen Zondag 5 april - Palmpasen


EEN TEKEN VAN LEVEN:
Als een koning van de vrede op een ezel, over kleden,
rijdt hij binnen door de poort. “Red ons’, wordt alom gehoord.
Wie de macht heeft, kan niet blij zijn, want de mensen willen vrij zijn.
Maar wie opstand had verwacht, krijgt het anders dan gedacht.

Film Palmpasen 5 april 2020
 
Feest van de Geest en Corona Feest van de Geest en Corona
Al maanden zijn mensen bezig geweest om het Feest van de Geest 2020 te organiseren. Kunstenaars maakten werk, geïnspireerd door het Pinksterfeest, dat ze zouden tentoonstellen in een kerk. 
Door de coronacrisis is het Feest van de Geest voor dit jaar helaas vervallen. Het zal in 2021 weer worden georganiseerd om dan met Hemelvaart en Pinksteren weer prachtige kunst in veel kerken te kunnen laten zien.
 
Zondag 29 maart 2020 Zondag 29 maart 2020

De vijfde zondag van de VeertigdagentijdTEKENS VAN LEVEN
Een teken van leven,
daar leef ik van op.
Het kan je verrassen,
ontroeren, verblijden.
Het zet soms je wereld
totaal op zijn kop.
 
 
Klokken van troost en hoop Klokken van troost en hoop                            Klokken van troost en hoop


Het Coronavirus heeft een grote impact op het maatschappelijk leven. Mensen raken ermee besmet, worden ziek en sommigen sterven er zelfs aan. Veel van de plaatsen waar ons dagelijks leven zich afspeelt zijn gesloten. Ook de kerken, waar elke week geloof, hoop en liefde geoefend en geleefd worden, moeten hun deuren sluiten.
Om in deze tijd van onzekerheid een boodschap van bemoediging, hoop en troost te verspreiden, roept de Raad van Kerken in Nederland op om de komende drie woensdagen van 19.00 - 19.15 uur de kerkklokken te luiden. De Raad sluit hierin aan bij een lokaal initiatief van de Oudkatholieke Paradijskerk in Rotterdam. Met deze ‘klokken van hoop en troost’ kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen. Ook roepen de kerken daarmee op tot gebed en andere vormen van steun voor allen die ziek zijn en voor wie zich dag aan dag inzetten voor de gezondheid en veiligheid van medemensen.   
 
Wij doen mee om dit teken van troost en hoop te laten horen en luiden de klok op woensdag 25 maart en 1 april tussen 19.00 en 19.15 uur! Toeschouwers worden op prijs gesteld. Ruimte genoeg. Maar we blijven natuurlijk op gepaste afstand van elkaar.
 
EEN TEKEN VAN LEVEN EEN TEKEN VAN LEVENZondag 22 maart 2020 –

Om verschillende redenen een bijzondere zondag.
Het is de vierde zondag in de Veertigdagentijd met de mooie naam:
Zondag Laetare, Verheugt U.
De kleur van deze zondag is rozerood en de tekst komt uit het boek Jesaja ( Jes.66: 10 en 11) en daar hoort psalm 122 bij.
Misschien kunnen de woorden vandaag troost en steun bieden.
Huub Oosterhuis schrijft (psalm 122)
‘Klaarwakker en opgetogen
was ik toen ze me riepen:
wij gaan naar het Huis van je weet wel.’
En dat Huis is de stad waar Karel Eykman over zegt (psalm 122)
‘De mensen horen hier bij elkaar, er wordt volop gezongen in de straten,
in vriendschap, vrolijkheid en vreugde.
Hier kom je tot rust, hier kom je tot je recht. God zelf zou hier kunnen wonen.’


En daarbij past ons projectlied heel goed:
PROJECTLIED  (op de melodie van lied 215)
Dit is het woord dat Hij ons geeft: Ik ben de Heer, een God die leeft.
En waar je gaat ben ik erbij, voor altijd ga ik aan je zij.

De evangelielezing van 22 maart is uit het evangelie naar Johannes. Johannes 9: 1-39
Het andere lied uit onze Veertigdagenliturgie heeft daar een tekst bij, die heel goed in deze tijd past
HET LIED VAN DEZE VEERTIGDAGENTIJD (op de melodie van psalm 86)
22 maart:
Tasten wij vaak in den blinde. Moeilijk is geluk te vinden.
Onze ogen zijn vaak dicht, zijn kortzichtig, ik-gericht.
Goede God wil inzicht geven. Doe ons in uw licht herleven.
Wie met nieuwe ogen ziet, gaat op weg en wanhoopt niet.
                                                                                                         
                                                            Vingerhelmbloem. Een teken van leven.


 
 
Zondag 8 maart 2020 speciale dienst m.m.v. verhalenverteller en kerkjournalist Kees Posthumus Zondag 8 maart 2020 speciale dienst m.m.v. verhalenverteller en kerkjournalist Kees Posthumus

Kees Posthumus en zijn voorstelling : Dwars door de Bijbel.
lees meer »
 
Zondag 1 maart 2020 1e zondag van de 40Dagentijd Zondag 1 maart 2020 1e zondag van de 40Dagentijd

Ds. A. van Setten-Ruhrwiem                   Tetsje Zijlstra steekt de eerste kaars aan.
 
De eerste dienst in het nieuwe jaar 5 januari 2020 De eerste dienst in het nieuwe jaar 5 januari 2020

De dienst werd geleid door Tetsje Zijlstra     
lees meer »
 
Sfeer impressie kerstrondje Sfeer impressie kerstrondje
foto's Zwaantje ten Have
lees meer »
 
BLAD, HEEL VEEL BLAD! BLAD, HEEL VEEL BLAD!
Op zaterdag 30 november was er de jaarlijkse DOEDAG op het kerkelijk erf. Vanaf kwart over acht waren de eersten aanwezig en omstreeks negen uur was er een ploeg enthousiaste tuinlieden van 19 mannen, voor de morele ondersteuning kwamen er om 10.00 uur nog enkele vrouwen.
Er werd blad bij elkaar geblazen, geveegd en geharkt en op aanhangwagens geladen en afgevoerd.
Zoveel blad, er kwam geen einde aan. Veel blad enerzijds doordat de tuinploeg de afgelopen weken niet had geruimd in verband met werkzaamheden in en rond de pastorie en anderzijds doordat het blad dit jaar lang aan de bomen bleef.
Naast het ruimen van het blad was een enthousiaste ploeg, onder leiding van “monnik” Harm bezig om de haven op te schonen van het vele groen en riet.
Om tien uur was er koffie met dit jaar geen, door
ds. Kloosterziel, gebakken appelgebak, maar iets anders. Dit werd gesponsord door schildersbedrijf Boverhof en feestelijk klaargezet door Tetsje.

Omstreeks 12.45 uur was het blad geruimd en de haven schoon.
Voldaan, moe en bezweet maar met een goed gevoel van saamhorigheid gingen we huiswaarts.

Namens kerkrentmeesters en de vaste tuinploeg iedereen geweldig bedankt voor de inzet en tot volgend jaar.
                                                                               Jan van Calker
 
 
Voortgang renovatie Pastorie Voortgang renovatie Pastorie
De renovatie vordert gestadig en loopt langzamerhand naar het einde.
De verwarming brand weer en alles is binnen piekfijn geschilderd en ziet er weer strak uit. De bruine deuren en het bruine houtwerk van de overloop zijn geverfd in een moderne kleur.
Voor de ingang van de pastorie zal nog een laag nieuw grind worden aangebracht. De komende maanden zal de tuinploeg de garage sausen, de strippen op het laminaat weer aanbrengen en de pastorie schoonmaken, mogelijk met enige deskundige hulp van vrouwelijke assistenten. Al met al, het eind komt in zicht van een hele klus, maar dan staat er ook een mooi gebouw te wachten op de nieuwe huurder.
                               
                          Jan Boverhof

      Er komt een nieuw terras, het oude terras is afgebroken door de tuingroep. En wat hebben zij met elkaar hard gewerkt de afgelopen tijd. Foto's Zwaantje ten Have
lees meer »
 
Afscheid van ds. Georg Naber. Afscheid van ds. Georg Naber.
Zondag 13 oktober namen we, tijdens de dienst, afscheid van ds. Georg Naber.


Wij zullen de warme persoonlijkheid van ds. Naber missen maar wensen hem alle goeds voor de toekomst in Lemelerveld.
lees meer »
 
Startdienst zondag 6 oktober Startdienst zondag 6 oktober
In een schone kerk vierden we deze zondag de start van het nieuwe herfst-, winter- en lenteseizoen. Een seizoen waarin we samen konden laten zien dat we een warme, levende, gastvrije gemeente zijn.
Het thema van deze dienst sluit aan bij het jaarthema van de Protestantse Kerk: EEN GOED VERHAAL.
Met de Bijbel in ons midden hadden we de beschikking over veel goede verhalen en daar konden wij samen van genieten. Maar ieder van ons had vast ook een goed verhaal dat zij/hij wilde delen.
Daarom begonnen wij vanaf kwart voor 10 met koffie en tijd om verhalen uit te wisselen en rond 10 over 10 gingen we verder met zingen, bidden, luisteren – naar het koor en naar een dichter uit Meppel.
Na een bijzonder Bijbelverhaal ging de jeugd naar de Munnekeweer.
Na afloop van de dienst maakten we de traditionele groepsfoto.

   Een verhaal is ........... (foto Ab Aberson)
lees meer »
 
Afscheid Willem Rumph van de tuinploeg Afscheid Willem Rumph van de tuinploeg

Elke 14 dagen komt op de donderdagmorgen de tuinploeg, op dit moment 8 vrijwilligers, naar Blijdenstein om daar gras te maaien, te snoeien, de parkeerplaats te vegen, dakgoten van de Munnekeweer en de pastorie schoon te maken, enz. enz.
En uiteraard komen ze op de grote jaarlijkse onderhoudsdag. De laatste maanden is een aantal morgens extra gewerkt om hand en spandiensten te verlenen bij de renovatie van de pastorie.

Voor het eerst neemt een lid van de tuinploeg afscheid, na meer dan tien jaar actief te zijn geweest. Willem Rumph heeft aangegeven dat gelet op zijn leeftijd het allemaal wat teveel begon te worden.
Op 26 september hebben we feestelijk afscheid genomen met een kleine attentie, namens de kerkrentmeesters  en als herinnering een ‘gouden bezempje’, als herinnering voor het vele, vele veegwerk wat
Willem heeft gedaan om de parkeerplaatsen schoon te houden.
Willem bedankt voor je jarenlange inzet en alle goeds toegewenst voor de toekomst.              


                                                             Namens de tuinploeg, Jan van Calker
 
lees meer »
 
Optocht zomerfeest Optocht zomerfeest

Ruinerwold viert feest en bij dat feest hoort natuurlijk een optocht.
Ook als kerk hebben we weer meegedaan en het onderwerp dat zo goed paste was:

                          HOE NU VERDER ZONDER HERDER.

foto's gemaakt door Zwaantje ten Have
lees meer »
 
Een prachtige dienst in museumboerderij de Karstenhoeve Een prachtige dienst in museumboerderij de Karstenhoeve
Foto’s : mevr. T. Zijlstra en mevr. P. Aberson
lees meer »
 
Beroep naar Lemelerveld Beroep naar Lemelerveld
Aan het eind van de Openluchtdienst zondag 4 augustus deelde ds. Georg Naber mede dat hij een beroep naar Lemelerveld heeft aangenomen. Na 9 jaar predikant van Ruinen zet hij een nieuwe stap. "Voorgangers zijn soms ook voorbijgangers", aldus ds. Naber.
 
Openluchtdienst op zondag 4 augustus 2019 Openluchtdienst op zondag 4 augustus 2019

Onder de Twaalf Apostelenboom op Blijdenstein
met ds. Naber als voorganger en mevrouw Zwikker als organiste.


 
lees meer »
 
De Pastorie 4 juli 2019 De Pastorie 4 juli 2019


Ds. Roel Kloosterziel en zijn vrouw Harmke zijn inmiddels verhuisd naar Weerselo. De laatste spullen uit de Pastorie worden opgeruimd. 
foto's Zwaantje ten Have
lees meer »
 
Verhuizing en bedankje ds. Kloosterziel Verhuizing en bedankje ds. Kloosterziel
Harmke en ik zijn neergestreken in het Twentse land voor een nieuwe fase in ons leven. De dienst van verbintenis aan Ootmarsum en Weerselo op 7 juli was een warm welkom en het huis op Het Stift 4 begint al een beetje als ons  thuis te voelen. Graag willen we iedereen heel hartelijk bedanken voor de prachtige 9 jaren in Ruinerwold en de mooie afscheidsdienst op Blijdenstein, de vele cadeaus, kaartjes en goede wensen. Als u in de buurt bent, kom gerust langs. Zo hoop ik ook dat we elkaar in de toekomst in Ruinerwold weer zullen ontmoeten.
                                                                                     Ds. Roelof Kloosterziel
 
 
Afscheidsdienst ds. Kloosterziel Afscheidsdienst ds. Kloosterziel

Vandaag namen we afscheid van onze zeer gewaardeerde ds. Roelof Kloosterziel en zijn vrouw Harmke Kloosterziel.
Het waren 9 prachtige jaren met hem als predikant en dat kwam in de afscheidsdienst ook echt naar voren.

lees meer »
 
Zondag 7 april 2019 Zondag 7 april 2019

“PREEK VAN DE LEEK” in Blijdenstein.
Predikant ds. Georg Naber, 
gast(s)preker Sjoerd Ganzinga, 
organist Harry Bosma

Op zondag 7 april organiseerde de kerk van Blijdenstein voor het eerst in haar bestaan de “Preek van de Leek”. Gast(s)preker was Sjoerd Ganzinga, in Ruinerwold en omgeving alom bekend als de voormalige dorpsarts, nu nog het meest bezig met de GGZ-problematiek. Vorig jaar was hij 40 jaar in Ruinerwold actief.
Bij de “Preek van de Leek” wordt de preek in een zondagse ochtendkerkdienst niet verzorgd door de predikant, maar door een interessante, maatschappelijk betrokken burger/leek die, gelovig of niet, een gepassioneerde visie op het leven heeft en mensen aan het denken kan zetten. Sjoerd Ganzinga heeft door zijn werk als arts veel levenservaring en mensenkennis opgedaan. Hij is geïnteresseerd in kunst en cultuur en enigszins filosofisch onderlegd. Hij heeft jarenlang met een groep artsen training gehad bij een psychoanalyticus. Zijn lekenpreek gaat onder andere over schuldgevoelens waarmee wij mensen ons zelf en anderen dikwijls teisteren, en over de vraag of het mogelijk is ons hiervan enigszins te bevrijden om daarmee meer van het leven te kunnen genieten.
De dienst in de Bartholomeuskerk op Blijdenstein begon om 10.00 uur. De elementen van de dienst als geheel werden met elkaar verbonden door ds. Georg Naber, het orgel werd bespeeld door Harry Bosma.


lees meer »
 
Zolder Pastorie opruimen Zolder Pastorie opruimen

De tuingroep had vandaag donderdag 4 april een andere klus: het opruimen van de zolder van de pastorie, waar veel spullen van de kerk op stonden. De zolder moest leeg, omdat het geïsoleerd moet worden.


foto's Zwaantje ten Have
 
Een bijzondere kerkdienst afgelopen zondag 31 maart Een bijzondere kerkdienst afgelopen zondag 31 maart

Even bijkomen van een prachtige dag gister. Alle felicitaties, 's morgens een mooie dienst met het koor uit Havelte, 's middags de prachtige cantatedienst, lieve reacties op mijn bericht dat we waarschijnlijk een andere voordeur krijgen. Hartelijk dank voor de goede wensen!foto Zwaantje ten Have
 
Afgelopen zondag 3 maart was het een bijzondere dienst in de kerk Afgelopen zondag 3 maart was het een bijzondere dienst in de kerk

Een appeltaartdienst en een beetje carnaval. 

                   


Zondag 3 maart hebben we een beetje ‘carnaval’ gevierd in de kerk. Alles was anders. We begonnen met een slotlied en eindigden met “Goedemorgen, welkom allemaal”.
Ook de opstelling was anders. Niet zoals gebruikelijk rondom de preekstoel maar (de banken gedraaid richting koor en aangevuld met stoelen) met de gezichten naar het oosten. Dit waren we al gewend van concerten en de Sing-In na het Kerstrondje.
Voor een gewone kerkdienst was dit nieuw. Na afloop konden mensen tijdens de koffie en appeltaart een enquête invullen. De uitslag was als volgt:

WAT VOND U VAN DE OPSTELLING VANDAAG? Nooit meer: 1, Af en toe: 30, Altijd wel: 7, HOE VOELDE HET VANDAAG? Akelig: -, Ongemakkelijk: 2, Best wel goed: 28.
Het voordeel van deze opstelling is dat de mensen minder verspreid door de kerk zitten. Omdat iedereen gewend is zo ver mogelijk bij de dominee vandaan te gaan zitten, voelt het soms leeg. We zullen de opstelling uitslag van de enquête bespreken in de kerkenraad. Vooralsnog is besloten om onder het orgel wat rijen stoelen te vervangen door zitjes rond tafels (i.v.m. koffiedrinken).
Dit werd voor zover bekend door iedereen als prettig ervaren. De opstelling van 3 maart is nu nog niet mogelijk, omdat bij mooi weer tijdens een ochtenddienst de zon in de ogen schijnt (er zijn geen gordijnen voor de ramen in het koor).
 
lees meer »
 
Doedag op het kerkelijk erf februari 2019 Doedag op het kerkelijk erf februari 2019
De tuingroep ,m.m.v. Boer Groentotaal, is weer druk bezig geweest in de tuin rondom de kerk.
Bomen snoeien en het snoeihout versnipperen.
In het voorjaar ligt alles er weer prachtig bij.
 
In Memoriam Leon Driessen 20-12-2018 In Memoriam Leon Driessen 20-12-2018

lees meer »
 
Kerststukken maken 6-12-2018 Kerststukken maken 6-12-2018

Er werd vandaag hard gewerkt om de kerk in kerstsfeer te brengen.

foto Zwaantje ten Have
 
Drentstalige dienst 17-10-2018 Drentstalige dienst 17-10-2018
lees meer »
 
Actualiteit Actualiteit

In en rond de kerk vinden regelmatig activiteiten plaats, naast onze kerkdiensten die meestal op de zondagmorgen om 10.00 uur worden gehouden. 

In de agenda vindt u de informatie.

 
Vrienden van Blijdenstein Vrienden van Blijdenstein
Ruinerwold – Tijdens de startdienst in de kerk van Blijdenstein is zondagmorgen 23-9-2018 de stichting De vrienden van Blijdenstein gepresenteerd. Voor deze gelegenheid was er special een projectkoor onder leiding van Trijnie de Boer samengesteld, dat een aantal ingestudeerde liederen ten gehore bracht.
Tijdens dit optreden is het startsein gegeven door de voorzitter van de stichting, hierbij is uitgelegd dat vanwege teruglopende inkomsten van de kerk het belangrijk is een Vriendenclub op te richten om geld in te zamelen voor het onderhoud en behoud van het monumentale terrein en gebouwen van Blijdenstein. ‘Het is immers belangrijk dit te behouden voor de toekomst’, aldus een groeiende groep inwoners. Om vriend te worden is er keuze uit een aantal mogelijkheden: vriend jaarlijkse bijdrage 25,- , boezemvriend 50,- en bedrijfsvriend 150,- . Tevens is de wijnverkoopactie gestart: een Spaanse Marques de Verdellano in rood, wit en rosé voor 6,-. 

Positieve stemming
De wervingsactie van zondag heeft tenminste 23 vrienden en 5 bedrijfsvrienden opgeleverd en een veelheid aan geïnteresseerden, er heerst een positieve stemming. 

 
lees meer »
 
Inloopochtend Buurtkamer Buddingehof

Inloopochtend Buurtkamer Buddingehof
lees meer »
 
de oude engel de oude engel

In de kerk staat "De oude engel”, keramiek op hout, vervaardigt door Martha Veldthuis.

Martha Veldthuis was in 2010 een van de twee kunstenaars tijdens "Feest van de Geest" op Blijdenstein.

De oude engel

Het levende hout
gegroeid, gegrond,
in de aarde geworteld

Tot stevige boom oud
geveld, vervallen,
in wind en weer verloren

Krijgt op een goede dag
vleugels, vingers,
een verweerde kop

Wordt opnieuw geboren,
herleeft, kijkt,
strekt zich naar de wereld uit

En stille tranen vallen,
druppelen, parelen
op zijn versteende handen.

© Gerdina
www.gerdina.nl

lees meer »
 
 
 
 

Huisdienst in 't Vonder met ds. Muis
datum en tijdstip 03-10-2020 om 19.00 uur
meer details

Ds. R. Gosker, IJhorst
datum en tijdstip 04-10-2020 om 10.00 uur
meer details

Redactievergadering
datum en tijdstip 07-10-2020 om 14.00 uur
meer details

Ds. M. van Beusichem, Hattem
datum en tijdstip 11-10-2020 om 10.00 uur
meer details

 
Adres
Blijdenstein 3
7961 LH Ruinerwold
 
Kerkdiensten

Wij ontmoeten u graag in onze
dienst op de zondagmorgen;
aanvang: 10.00 uur.

Voor informatie over kerkdiensten in het algemeen.

Voor concrete informatie over de kerkdienst 

voor vervoer of oppas 

 
Contact met de kerk

Bij vreugde en verdriet
en
ledenadministratie


 
wacht u op bezoek?
 voor info
 
kaarsje aansteken

dit kunt u doen op zondag 
 
kerk(gebouw) ook voor u!
Geschikt voor bijzondere gelegenheden.
 
 
Twaalf Apostelenboom

in beeld en gedicht 
zie hier.
 
 
ANBI

Voor de ANBI gegevens
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.