Overdenking Overdenking

Epifanie, of bijzondere gebeurtenissen die je overkomen.

De tijd na Kerst noemen we Epifanie.
De betekenis is kortweg: verschijning.
Het slaat op de verschijning van Jezus in het  ‘openbare’ leven. In drie verhalen wordt die verschijning van Jezus in het openbare leven verteld. Dat begint met het verhaal van de wijzen uit het Oosten  die  hem geschenken brengen als hij nog als kind in de kribbe ligt. Zij hebben een ster gezien die hen vertelde dat er een koning was geboren. Daardoor gingen zij op reis om die koning te zoeken en met geschenken te vereren: goud, wierook en mirre. Daarna volgt het verhaal van Jezus die in de rivier de Jordaan wordt gedoopt door Johannes. En tenslotte is er het verhaal van de bruiloft van Kana waar Jezus water in wijn verandert en zo het feest redt.
Verhalen die ons min of meer bekend in de oren klinken en die je daardoor niet meteen op de grondvesten van je bestaan doen schudden. Terwijl dat wel de bedoeling is van deze verhalen. Een wonderlijke werkelijkheid geeft het weer.
De komst van Gods Zoon in deze wereld. Hoe ervaar je dat? Hoe beleef je dat?
Hoe verschijnt het aan jou?
In de literatuur kent men het begrip Epifanie ook. Daar betekent het een bijzondere ervaring waardoor je ineens anders naar de werkelijkheid gaat kijken.
In de NRC van 9 mei 2015 beschrijft Ramsey Nasr (1974), een Nederlandse schrijver van deels Palestijnse afkomst, zo’n persoonlijke ervaring.
Als 15 jarige puber gaat hij onder leiding van een docent Klassieke Talen naar een opera. Aanvankelijk verveelt hij zich stierlijk. Tot het moment waarop het slotkoor klinkt. Ineens is hij totaal ondersteboven van wat daar aan hem gebeurt.
De koorzang, meerstemmig in hallucinerende harmonieën van zangers die in blinkende gewaden met betoverende choreografieën het slotstuk van de opera vormen, neemt hem als het ware op in de beleving van het moment.
Hij zegt daarover dat het moment voor hem geen antwoord bood, geen nut had en hem geen enkele praktische waarde verschafte. “Voor een kort ogenblik deed het me in iets geloven, iets waarvan ik niet wist dat het bestond. De waarde lag louter in de ervaring die me alles uit handen sloeg.….. Ik had geloofd in iets dat mij vreemd was.” Voor degenen die destijds in de gebeurtenissen van de Bijbelse Epifanie aanwezig waren moet dat ook zo zijn geweest. Wanneer hebt u/heb jij zo’n ervaring gehad?
Laat het mij weten. ().
In het volgende nummer schrijf ik erover.
                                                                                      Ds. Marianne Gaastra

Ds. G.J. Ros, Hoogeveen