De Middeleeuwse BARTHOLOMEÜSKERK IN BLIJDENSTEIN heeft negentig nieuwe stoelen
De Middeleeuwse BARTHOLOMEÜSKERK IN BLIJDENSTEIN heeft negentig nieuwe stoelen
Blijdenstein De Bartholomeüskerk in Blijdenstein heeft nieuw meubilair. Kerkgangers nemen de
komende jaren plaats op negentig splinternieuwe stoelen met een chromen frame, een rode zitting, bruine rug- en dunne zwarte armleuningen. „Het was voor sommigen even wennen, maar iedereen is tevreden.”
Leo Polhuijs
,,Dat chroom was wel even een dingetje voor mij”, verklapt kerkrentmeester Ties Gerritse. „Toen we de stoelen gingen bekijken bij de leverancier in Dokkum, blonk het glimmende staal me tegemoet. Maar inmiddels ben ik ervan overtuigd dat we een goede keuze hebben gemaakt. Houten stoelen beschadigen tijdens het gebruik, dat heb je met chroom niet. Bovendien weerspiegelt het staal omgevingskleuren, zoals van de vloer, dat maakt ook een warmere indruk.”
Zo’n vijf jaar geleden begon de Hervormde kerk van Ruinerwold na te denken over vervanging van de oude stoelen, vertelt voorzitter Jan Boverhof van het College van Kerkrentmeesters. „Die stonden er al een dikke honderd jaar en waren echt op. De rieten zittingen waren versleten, sommige exemplaren waren wankel. Het was wel even lastig om stoelen uit te zoeken die goed aansloten bij het historische interieur van onze kerk, die stamt uit de twaalfde eeuw. Niet iedereen vond direct dat de stoelen goed pasten. Maar inmiddels zijn we een paar weken verder en is iedereen tevreden.”
Kerkgangers zijn langer
De stoelen komen niet alleen tegemoet aan het intieme karakter van de kerk, maar ook aan het feit dat de huidige generatie kerkgangers gemiddeld genomen een stuk langer is dan de gelovigen van een eeuw geleden. Een delegatie van de Ruinerwoldse gemeente is in een aantal kerken met nieuwe stoelen gaan kijken om zich een mening te vormen en een selectie te maken. Gemeenteleden konden hun stem vervolgens uitbrengen en daarbij kiezen uit drie types. Met de aanschaf was ruim 28.000 euro gemoeid. Het project is in zijn geheel gefinancierd dankzij bijdrages van gemeenteleden, de diaconie, Initiatiefrijk de Wolden, Ruinen 1865, Stichting vrienden van Blijdenstein en Dorpsbelangen Ruinerwold – Berghuizen.
Koster Tetsje Zijlstra vertelt dat er in het verleden ruim tweehonderd stoelen in de kerk stonden. „Bij de verbouwing in 2015, waarbij we onder andere een mooie keuken hebben gerealiseerd, is er al een aantal stoelen verdwenen. Als koster ben ik blij met de nieuwe stoelen, hoewel ik zelf een voetenbankje nodig heb omdat ik vrij klein van stuk ben.”
De stoelen die tijdens de recente operatie het veld moesten ruimen en nog in redelijk goede staat waren, zijn grotendeels naar museumboerderij De Karstenhoeve verhuisd. Een deel ging naar gemeenteleden en de rest verdween in de afvalcontainer. De banken in de kerk staan er ook al zo’n honderd jaar en zijn voorzien van hetzelfde Dakotarood als de stoelzittingen. Ties Gerritse: „De banken kregen deze kleur al bij de restauratie in 2015. Overigens blijven de huidige banken gewoon staan, ook die in de hoek waar de kerkvoogden zitten.”
Feest van de Geest
Zwaantje ten Have (communicatie) brengt het gesprek op de culturele en kerkelijke evenementen die regelmatig in de kerk worden gehouden. „Naast de reguliere zondagse diensten en uitvaarten wordt in onze kerk bijvoorbeeld tweejaarlijks het Feest van de Geest gehouden. Verder doen we onder meer mee aan Open Monumentendag en zijn er diverse concerten zoals van ons eigen koor Con Amore en van koren van elders. Het is fijn als je een mooie ruimte hebt om open te stellen voor deze en andere initiatieven. Goede zitgelegenheid hoort daar natuurlijk bij, naast de uitstekende akoestiek van het gebouw.”
Boverhof: „Er is de afgelopen jaren veel gebeurd. Zo is het orgel gerestaureerd en het dak geïsoleerd. De eerstvolgende actie is het verbeteren van het toegangspad. Daar laten we het dan voorlopig even bij.”
OPEN PUBLICATIE
|