De preekstoel
De preekstoel
Het doophek dat een tijd rond de preekstoel stond was afkomstig uit Aartswoud en is eigendom van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het museum kocht het van een koopman in Hoorn door tussenkomst van de Vereniging Rembrandt. Onze kerk kreeg het in bruikleen na de grote restauratie in 1921- 1923. In een bruikleenovereenkomst werd bepaald dat de bruikleenperiode 5 jaar is en dat door bruikleengever of bruikleennemer tenminste 6 maanden voor het einde van de bruikleenperiode moet worden aangeven of hij de overeenkomst wenst te beëindigen, anders wordt de overeenkomst steeds met een jaar stilzwijgend verlengd.
In de loop van de jaren werd de ruimte rond de preekstoel anders gebruikt. In 1997 kwam de avondmaalstafel passend bij de preekstoel. Deze werd voor het doophek geplaatst. Ook de Jeugdraad wilde de ruimte rond de preekstoel gebruiken tijdens de advents- en kerstvieringen. Het doophek werd daarvoor tijdelijk weggehaald. Om de avondmaalstafel en de preekstoel meer een geheel te laten zijn, werd het doophek als een obstakel ervaren. In 2000 werd gekeken of het doophek ergens anders in de kerk geplaatst kon worden. Dat was niet het geval en daarom werd weloverwogen, maar met pijn in het hart door de kerkenraad in nov. 2000 besloten om het doophek terug te geven aan het Rijksmuseum. Dit gebeurde in 2002.
foto's van de website http www.kerkeninbeeld.nl
De preekstoel is zeshoekig en de panelen van de kuip zijn versierd met pilasters en rondbogen. Op de hoeken van de kuiprand zitten leeuwenkopjes, het klankbord heeft een fries van bladmotieven.
Op de preekstoel staat een buiten bedrijf gestelde smeedijzeren lezenaar.
Vast aan de preekstoel is het koperen doopvont bevestigd. Een symbolisch gebaar dat het woord verbindt met de doop.
Nu is de situatie zo:
|