Verhalenverteller Kees Posthumus Verhalenverteller Kees Posthumus
Wanneer het er in je leven om spant, redden dogma’s en leerstellingen je niet. Verhalen wel. Verhalen bevrijden, troosten en zetten je in beweging.
 (Gedeelte uit een zelf geschreven verhaal door Kees Posthumus over zijn motivatie voor zijn voorstelling.)

Jaren geleden vertelde ik mijn versie van het uittochtverhaal, ‘Inpakken en wegwezen’ in Lekkerkerk. In een bewogen nacht vertrekt wat later het volk Israël uit Egypte, waar zij slaven zijn. Zij gaan de weg van de vrijheid, dwars door de zee. Na afloop kwam er een vrouw van rond de zestig naar me toe: ‘Ik heb dit verhaal al vaak gehoord. Nu u het verteld heeft, begrijp ik het pas en ontroert het me.’ Na zestig jaar was de kern van het verhaal duidelijk geworden: je hoeft nooit te blijven waar je onderdrukt en gekleineerd wordt. Er is altijd een weg naar vrijheid, de Eeuwige gaat met je mee.
Ik ben verhalenverteller en vertel vooral Bijbelverhalen opnieuw. De verhalen die ik vertel dragen de traditie waarin ik opgroeide en zij dragen mij. Die verhalen zijn niet alleen maar mooi. Zij zijn ook weerbarstig en tegendraads. Dat bevalt me, ik kan er veel kanten mee op. In mijn nieuwe voorstelling ‘Dwars door de Bijbel!’ vertel ik vooral de dwarse verhalen uit de Schrift.
In mijn werk als verhalenverteller, het op één na oudste beroep van de wereld, wil ik laten zien dat deze verhalen niet van daar en toen zijn. Het zijn verhalen voor mensen van hier en nu. Daarom is het nodig de verhalen dichter bij de tijd en dichter bij mensen te brengen. Ze te ontdoen van de stof die er gedurende eeuwen op neergedwarreld is.
Lang voordat de Bijbelverhalen werden opgeschreven en tot op vandaag maakten en maken mensen ‘verhalen bij verhalen’. Een van de meest pakkende vormen hiervan is de Joodse midrasj. Een midrasj is een nieuw verhaal bij de verhalen uit de Joodse Bijbel, dat uitlegt, verklaart, verduidelijkt, soms verwart. Een van mijn favoriete verhalen is de midrasj over het spraakgebrek van Mozes, de grote held uit het Bijbelboek Exodus.
In Exodus staat dat Mozes een spraakgebrek heeft. Hij gebruikt die handicap als dikke vette smoes, als God hem opdraagt het volk Israël weg te leiden uit de slavernij in Egypte. De Joodse geleerden vroegen zich terecht af: hoe komt Mozes aan dat spraakgebrek? En toen, toen wisten ze nog een verhaal.
Opnieuw vertelde Bijbelverhalen worden het mooist wanneer zij rechtstreeks raken aan het leven van de hoorders. Dat is zeer wel mogelijk, eigenlijk kan het niet anders.
Want Bijbelverhalen zijn altijd verhalen van mensen.
Denk aan alle geslaagde of minder geslaagde liefdes in een leven.
Denk aan alle feesten die gevierd worden. Kinderen die er wel, niet of te vroeg
kwamen. Denk aan alle momenten van eenzaamheid en somberheid.
Aan afscheid, verlies en rouw. Reizen. Bidden. Hopen.
Verhalen zijn het mooist als ze open zijn, als moraal ontbreekt. Het is de opdracht van de verteller om het verhaal te openen voor de hoorders. Zij of hij heeft niet in de hand hoe het verhaal bij de hoorder landt. Degene die luistert maakt er zelf weer een nieuw verhaal van en werkt zo mee aan het grote, bevrijdende en voortgaande verhaal van God en mensen.
Kees Posthumus is verhalenverteller en kerkjournalist

Ds. A. van Setten-Ruhrwiem
datum en tijdstip 19-07-2020 om 10.00 uur