Kerk en uitvaart Kerk en uitvaart
Moet er een dominee bij het laatste afscheid van een dierbare overledene?
Niet meer zo vanzelfsprekend als dat wel eens is geweest. Ook niet als je lid bent van de kerk. Toch is het goed om het daar van tevoren over te hebben met de mensen die je achterlaat. Vaak hebben zij op de dag dat je bent overleden - en de dagen daarna - hun handen vol aan allerlei dingen die geregeld moeten worden. Soms is er iemand van de uitvaartonderneming die een voorstel doet voor een spreker op de uitvaart. Daar is op zich niets mis mee, maar als je band met de kerk de laatste tijd om wat voor reden dan ook niet meer zo sterk is, kun je er al gauw voor kiezen om op dat voorstel in te gaan. Je voelt je soms bezwaard om een beroep op de kerk te doen, waar je al een tijdje geen contact mee hebt gehad. Wat ik ook merk is dat mensen het moeilijk vinden om contact te zoeken met de kerk, omdat er al zo lang geen vaste predikant is geweest. En dat je de predikant die er nu is - ik dus - niet zo goed kent. Dat is allemaal zo.
We hebben al een poos geen vaste predikant. Maar de kerk heeft er ook voor gekozen om de rol van predikant juist voor deze momenten te laten vervullen. Omdat het van belang is dat juist in de levensmomenten waarop mensen het nodig hebben, er continuïteit is. Er wordt een goede en warme afscheidsplechtigheid voorbereid samen met de familie. Met hun inbreng wordt niet alleen maar rekening gehouden, maar is  juist het uitgangspunt van de hele bijeenkomst. De predikant begeleidt dat proces en zorgt dat de spiritualiteit van de overledenen en hun naasten in woord en ritueel gestalte krijgt. Iedereen van de naasten wordt daarbij volop betrokken. In overleg wordt een keuze gemaakt uit muziek en teksten. Rituelen zoals het ontsteken van kaarsen en het brengen van een bloemengroet kunnen een betekenisvolle plaats krijgen.
Niet iedereen gelooft hetzelfde en dat moet tot uiting komen in het hele proces van het afscheid. God is liefde en vanuit die liefde is er alle ruimte om het loslaten en verdergaan van de nabestaanden zorgvuldig vorm te geven.
De continuïteit komt ook terug in de nazorg. Na de begrafenis word je bezocht en wordt er gevraagd hoe het met je gaat. Ook na langere tijd kun je soms met vragen zitten over rouw en de verwerking daarvan. Daar is aandacht voor, vanuit de gedachte dat niet alles slijt mettertijd. Als kerk willen wij laten weten dat wij er zijn. Ook als je de dominee niet kent, ook als je al langere tijd niets meer van de kerk hebt gehoord.
De kerk is meer dan de mensen die er in leven en werken.
Zij doen dat vanuit het geloof, of het vermoeden dat God hen draagt.
Hoe zij zich God ook voorstellen. Wie God ook voor hen is in hun leven.
Ik ben van plan om in september een avond te beleggen over dit onderwerp:
kerk en uitvaart. Tot zover.
                                                                                   Ds. Marianne Gaastra

Ds. R. Gosker, IJhorst, Heilig Avondmaal?
datum en tijdstip 16-08-2020 om 10.00 uur

Mevr. T. Zijlstra, Ruinerwold