Beroepingswerk Beroepingswerk

Het vertrek van Roel Kloosterziel betekent dat de kerkenraad op zoek moet naar een nieuwe predikant.
Deze zoektocht is voor een deel ingekaderd in de regels voor het beroepingswerk van de Protestantse Kerk in Nederland.
Deze regels vereisen dat er eerst een gesprek plaats moet vinden met de voorzitter van de Classis Groningen-Drenthe om toe te lichten hoe de gemeente er voor staat en welke wegen zij wil bewandelen om een nieuwe predikant aan te trekken.
Dit gesprek heeft inmiddels plaats gevonden.
De hierop volgende stap is dat er bij de Classis Groningen – Drenthe een solvabiliteitsverklaring aangevraagd moet worden. Dit is een verklaring waarin de Classis op basis van door de kerkrentmeesters aangeleverde informatie aangeeft of er een volledige predikant dan wel een parttime predikant aangetrokken mag worden.
Gezien onze financiële positie is de uitkomst, dat wij een parttime predikant ( 0,5 fte ) mogen benoemen. Onze gemeente is al een aantal jaren in gesprek met de buurgemeenten IJhorst-De Wijk, Koekange en Ruinen om tot een gezamenlijke toekomst visie te komen. Dit overleg heeft als tussenstap er toe geleid, dat bij het vertrek van de predikant van IJhorst-De Wijk onze predikant voor 50 procent is gedetacheerd in IJhorst-De Wijk. De kerkenraad zal nu eerst moeten besluiten of wij samen met IJhorst-De Wijk een predikant benoemen of willen wij afzonderlijk ieder een parttime predikant benoemen.

Scriba W. Rumph

Ds. A. van Setten-Ruhrwiem