Protestantse Kerk in Nederland
Hervormde Gemeente te Ruinerwold
 
 
Preek 4 februari 2018 Preek 4 februari 2018

Wat ik het meest vervelende vind aan onze maatschappij tegenwoordig. Dat je wordt overspoeld met informatie. Het meeste via de computer. Toen ik ruim 25 jaar geleden begon als dominee had je nog geen internet. De telefoon stond op mijn bureau. En af en toe ging de telefoon ook. Niet zo vaak. Hoogstens een paar keer op een dag. Voor 9 uur ´s ochtends belde er nooit iemand en na 9 uur ´s avonds was het ook rustig.
Tegenwoordig zijn het mailtjes. Ik heb de indruk dat mensen eerder een mailtje sturen, dan dat ze zouden bellen. En ik krijg af en toe berichten via facebook. Messenger. Twitterberichten komen binnen. Zelf doe ik weinig met Twitter. Maar ik lees wel eens wat. En soms kijk ik ook nog even op Ruinerwold. Info, of er in de buurt nog iets bijzonders is gebeurd. En dat gaat zo de hele dag door. Sterker nog, dag en nacht. Bij email kun je zien hoe laat iets is verstuurd. Verbazingwekkend dat mensen soms midden in de nacht nog achter de computer zitten blijkbaar.
Ik heb mezelf echt af moeten leren om voor het naar bed gaan nog even te kijken op de smartphone. Daar kan ik alle emails op lezen namelijk. Zo rond elf uur, half twaalf ‘s avonds nog even kijken of er iets was. Eerder deed ik dat. En soms stond er dan wel een berichtje op de smartphone en ging ik toch nog even achter de computer zitten om het te beantwoorden. Dat doe ik niet meer.
De meeste informatie kan wel even wachten. En er zit veel onzin bij. Zo kreeg ik laatst een berichtje op facebook. Je krijgt eerst een melding dat iemand je een bericht heeft gestuurd. Nieuwsgierig open je dat dan. En dan staat er ´mevrouw de Wit heeft naar je gezwaaid´. En dan wordt er van je verwacht dat je ´terugzwaait´. Nou, mocht iemand van u hier van plan zijn om in de komende tijd mij zo’n zwaai-verzoek te sturen…. Ik zal nu één keer zwaaien en dan niet meer.
En van alle verjaardagen krijg je bericht. En die vrienden op facebook moet je feliciteren. Dat hoort zo. Op die manier word je echt overspoeld met berichten. Vaak is het informatie waar je niks mee kunt. Ook in het journaal, of in de krant. Dat er aan de andere kant van de wereld een bus in een ravijn is gereden, dat is heel erg, maar ik kan er niets mee. Of dat Trump weer iets heeft gezegd. Nou en? Maar het komt wel allemaal bij je binnen. En je moet toch bij blijven. Het nieuws volgen. En misschien klopt er helemaal niks van, van wat ze zeggen. Nepnieuws. En wat werkelijk speelt, dat krijg je toch niet te horen.
Soms zou ik me helemaal willen afsluiten van alle nieuws, maar het kan niet. Of alleen het nieuws uit Ruinerwold (en IJhorst/De Wijk natuurlijk). Even geen berichten. Even geen nieuws. Maar dan krijgen we op zondag zo´n heel verhaal te horen over een zieke jongen, die komt te overlijden.
De details van de manier waarop de profeet de jongen weer tot leven wekt, zijn mij eigenlijk teveel. En het verhaal over de schoonmoeder van Petrus die ziek is, daar heb ik niks mee te maken. Daar WIL ik helemaal niks mee te maken hebben. Maar ik moet het wel voorlezen.
Elke paar jaar staan die teksten op het rooster. Alleen ik kan er niks mee. Het is eeuwen geleden gebeurd. De mensen over wie het gaat, zijn al lang overleden. Is het wel eens echt gebeurd? Was de schoonmoeder van Petrus wel eens ziek? Of stelde ze zich aan?
Een preek is ook informatie. Ik kan het niet helpen. Ik zou met preken kunnen stoppen, al zou ik dan waarschijnlijk problemen krijgen met de kerkenraad. Maar misschien moet u helemaal niet luisteren. Ik denk er wel eens over na hoe je de kerkdienst anders zou kunnen invullen. Zonder schriftlezing. Zonder preek. Zonder al die woorden. Gewoon stil zijn, of luisteren naar het orgel. Samen koffie drinken.
Ik ga er toch maar vanuit dat u gekomen bent om van mij iets te horen. Iets nieuws. Iets waar je wat aan hebt. Feiten. Waarheden. Of nee… : troost, houvast, richting in het leven.
Maar in geloof gaat het niet om berichten waar je niks mee kunt. Geen informatie. Het gaat veel meer om een gevoel. Om het samen-zijn. Om verwondering. Om rust. En je hoeft niet alles te begrijpen of te weten. Dat gaat toch niet lukken.
Daarom kon tot aan de Reformatie de katholieke mis ook rustig in het Latijn gehouden worden, ook al verstond niemand daar iets van. De rituelen waren belangrijk. De kunst. De kaarsen, De wierook. Het zingen. En waarschijnlijk ook de stilte. En de ontmoeting.
Na de Reformatie vond men het WEL belangrijk om te weten. Op zondag kwam je bij elkaar om informatie uit te wisselen. In de tijd dat er nog nauwelijks kranten waren, geen radio en TV. Ik begreep dat de dominee honderd jaar geleden na de dienst zijn visie gaf op wat er in de wereld speelde. Met wat hij had gehoord. En de nieuwtjes uit het dorp die werden na de dienst uitgewisseld. Of een boer nog een koe te koop had....
Maar het ging in de kerk ook wel om kennis van de Bijbel natuurlijk. En de catechismus. Vraag en antwoord. Geloof werd anders. Het werd meer een zoektocht naar de waarheid over God, over Jezus. En geleidelijk kwamen er steeds meer vragen. Steeds minder antwoorden. De antwoorden van vroeger, daar ging men aan twijfelen. Er werden dikke boeken geschreven. Commentaren bij de Bijbel. Uitleg over het ontstaan van de Bijbel. De geschiedenis van het Israël van toen.
En nu zitten we in een tijd dat we met al die informatie niks meer kunnen. De kringloopwinkels liggen vol met boeken over geloof en kerk.
Het Nederlands Bijbelgenootschap kwam een tijdje geleden met een aanbieding. Dan kon je de Bijbel via een app op je mobiele telefoon lezen. Heel mooi hoor. Maar ik hoef het even niet.
Ja, soms is het handig. En ik zoek ook wel dingen op. Als ik uit preken ga, even kijken op de website van die kerk of het klopt. Hoe laat de dienst begint. En ook de eigen website van de kerk hier… Maar je moet kijken wat werkelijk belangrijk is. Wat je echt moet weten. Want teveel informatie, daar zit niemand op te wachten. We worden er moe van. Het is gewoon teveel.
En in zekere zin kom ik dat ook tegen in de lezingen. Die vrouw van Sunem zegt niet zoveel. Een paar woorden. Het gaat er vooral om wat ze doet. De blik in haar ogen. En dat ze de voeten van Elisa vastgrijpt…Dan weet de profeet genoeg: Ze heeft verdriet!
Wat mij opvalt in de teksten voor deze zondag, is dat het persoonlijke contact zo belangrijk is, De profeet moet zelf mee komen. Niet de staf van de profeet. En niet de knecht van de profeet, maar hij zelf. En pas als Jezus de schoonmoeder van Petrus persoonlijke aandacht schenkt, wordt ze genezen. Jezus ging naar haar toe, pakte haar hand vast en hielp haar overeind….
Het gaat mij niet om dat internet van tegenwoordig. Of dat we in een informatietijdperk leven. Een preek moet altijd over GOD gaan. God die ons helpt, die ons geneest van de kwalen waar we last van hebben. En misschien is dat juist wel die overvloed aan informatie. Als er aan de andere kant van de wereld iets gebeurt, krijg je dat hier net zo snel mee als daar. En mensen zijn constant bezig met die apparaten. Er zijn kerken die dat stimuleren. Via het mobieltje-interactief. Technisch is alles mogelijk. Maar het gaat wat mij betreft in de kerk om iets anders. Om de rust, de tijd om aan jezelf toe te komen, en de ontmoeting met elkaar. Koffie drinken na de dienst. Iemand die je aanspreekt, die je kent.
De profeet krijgt een kamer op het dak van die vrouw. Met een bed, een tafel, een stoel en een lamp. Dan kan hij even tijd nemen voor zichzelf. Om tot rust te komen. Laat alles maar even los. Alle vragen, alle zorgen. Het lijkt bijna een plek om te mediteren. Alsof het daarvoor is bedoeld, die kamer voor Elisa. Als een kapel, een kerk. En Jezus gaat naar een eenzame plek om te bidden. Het is alsof hij al die mensen ontvlucht. Dat haastige… Al die mensen die hem achtervolgen. `Iedereen is naar u op zoek`, zeggen ze tegen Jezus. Het zal wel. Een wereld aan informatie die ons overspoelt. Maar om God te vinden, moet je de stilte zoeken. Moet je in jezelf keren. Moet je loslaten.
Dat is meer dan genoeg. AMEN
 

terug
 
 
 
 

40Dagentijd Vespers
datum en tijdstip 25-02-2018 om

meer details

40Dagentijd Project op Blijdenstein Kerk en Zondagsschool
datum en tijdstip 25-02-2018 om

meer details

kerkdienst met ds. R. Kloosterziel
datum en tijdstip 25-02-2018 om 10:00 uur

meer details

 
Adres
Blijdenstein 3
7961 LH Ruinerwold
 
Kerkdiensten

Wij ontmoeten u graag in onze
dienst op de zondagmorgen;
aanvang: 10:00 uur.

Voor informatie over kerkdiensten in het algemeen.

Voor concrete informatie over de kerkdienst 

voor vervoer of oppas 

 

 
uit de pastorie

preek en
overweging

 
Contact met de kerk.

Bij vreugde en verdriet en
ledenadministratie


 
wacht u op bezoek?
 voor info
 
kaarsje aansteken

dit kunt u doen op zondag 
 
kerk(gebouw) ook voor u!
Geschikt voor bijzondere gelegenheden.
 
 
Twaalf Apostelenboom

in beeld en gedicht 
zie hier.
 
 
ANBI

Voor de ANBI gegevens
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.