Ons Ruinerwold middelpunt in de kerkdienst op 15-11-2015

dominee Kloosterziel werpt de bal toe, uitnodiging tot samenspel
Ons Ruinerwold middelpunt in de kerkdienst op 15-11-2015

Wat is een dorp eigenlijk en wat maakt Ruinerwold nou zo bijzonder? Daarover ging het. Niet een dominee in een toga, nee die hing aan de preekstoel. Niet alleen de dominee, maar ook
Lucel van den Berg, Ronald Buld, Jan van Calker, Jannes Kuik, Paul Smilde, Henk Smit, Reinder Smit, Egbert Wever en niet te vergeten Sempre Sereno, olv Henrite Rusch en Ali Zwikker maakten de dienst uit.
Er werd gesproken over de bloeiende verenigingen, ondernemersvereniging, de herstructurering van Dijkhuizen, de geschiedenis van Ruinerwold, van de landbouw en van onze kerk, over de bijzondere activiteiten waarmee Ruinerwold zich steeds weer opnieuw op de kaart zet. Dominee Kloosterziel gooide de bal in de kerk als uitnodiging tot samenspel; samenwerken, samen inzetten (als toffe peren) voor ons mooie dorp. Na de dienst werd er onder het genot van een kopje koffie of thee nagepraat. We hoorden positieve reacties.
Misschien voor herhaling vatbaar!

Foto's van Zwaantje ten Have. Ook op facebook.
Op zondagmorgen 15 november 2015 stroomde de kerk vol.
Ja helaas ook met water.

Dweilen op de maat van de muziek.

Dominee Kloosterziel had deze morgen zijn toga aan de preekstoel gehangen.

Wat was het goed dat er zoveel mensen uit Ruinerwold waren om te praten over ons dorp.

Dat is weer eens iets anders. Niet vanaf de preekstoel mededelingen doen, maar vragen stellen aan de mensen. Met de microfoon door de kerk worden de meningen over de veranderingen in Ruinerwold opgevangen.

Ingrid Zwiers kwam met de vraag om, net als in Meppel, lekenpreken te houden. Maar ja wie vraag je daarvoor? Zo werd het idee geboren om iedereen uit het dorp die wat te vertellen heeft over de Ruinerwoldse samenleving uit te nodigen.

Lucel van den Berg  kent het dorp en zijn bewoners goed. Zijn kapperszaak maakt al jarenlang deel uit van de samenleving. Ruinerwold kent een ondernemersvereniging die daaraan een goede bijdrage levert.

Paul Smilde vertelt over de ontwikkeling van de herinrichting Dijkhuizen.

Jan van Calker, voorzitter van de museumboerderij Karstenhoeve vertelde over de betekenis voor de landbouw / veeteelt in Ruinerwold.

Henk Smit, eigenaar van de kleinste kruidenierswinkel en initiatiefnemer van veel ludieke evenementen zoals de Lummeldagen, vertelt waarom er zoveel kan in Ruinerwold.
  Ook Jannes Kuik betrokken bij de Oldtimerdag. Al 23x georganiseerd. Een hele generatie weet niet anders dan dat er jaarlijks een Oldtimer dag is met altijd weer mensen die zich daar vrijwillig met groot enthousiasme voor inzetten.

Ronald Buld, o.a.actief geweest voor Ruinerwold de mooiste plaats in Drenthe wijst naar het schaaltje Red Band Toffe Peren, dit zou toch een Ruinerwoldse lekkernij moeten zijn. Dominee Kloosterziel vond ze in een winkel en nam ze mee. Ze vonden gretig aftrek.  Verder hield Ronald een spannend verhaal over een groene Zwarte Piet. 21 november vindt de ontknoping plaats. Voor meer informatie moeten we Ruinerwold.info raadplegen.

Egbert Wever van de Stichting Historie Ruinerwold deed verslag van het ontstaan van onze kerk op Blijdenstein. U vindt die geschiedenis elders op onze site.

Reinder Smit, Drents verhalenverteller, las het gedicht van Ria Westerhuis over de Apostelenboom voor. Dominee Kloosterziel krijgt het boek B’ART. Dit is ook Drenthe een uitgaven van: Huus van de Taol / Het Drentse Boek aangeboden. Het gedicht staat elders op onze site.
Henrite Rusch, dirigente van Sempre Sereno maakte duidelijk kenbaar dat een muziekkorps niet kan ontbreken in een dorp. Aanwezig bij allerlei feestelijkheden zoals de intocht van Sinterklaas en bij de zomerfeesten.
En ook deze morgen was het een feest om ze in onze kerk te hebben. We konden genieten van solo-optredens en bij het begeleiden van de zang. Zoals het Drents volkslied.

Er waren 2 collectes, zoals iedere zondag, 1 voor de kerk en 1 voor de Diaconie. De Diaconie springt bij als er mensen extra steun behoeven of om  projecten die belangrijk zijn voor de samenleving een stimulans te geven. De Kringloopwinkel is daarin soms een partner. Voor info zie hier.

Ook Ali Zwikker, onze organiste, begeleidde de samenzang.

Na afloop was er tijd voor koffie, thee en limonade en gezellig napraten.
Voor herhaling vatbaar?
De reacties waren positief.

Liedboek avond
datum en tijdstip 18-10-2017 om 20:00 uur

kerkdienst met ds. G. Wiersma-Smelt, Ruinen.
datum en tijdstip 29-10-2017 om 10:00 uur

Dienst van de kerken in en rond Ruinerwold in het teken van de Reformatie
datum en tijdstip 29-10-2017 om 16:00 uur