Everhardus Deutgenius, 1653-1693 Everhardus Deutgenius, 1653-1693

Uit Kerkespraak 2003-5
Informatie gegeven door de heer H. Guichelaar. Bron: Het blad van de Drentse Historische Vereniging

Uit het predikantenboek van Drenthe van Romeim: Ruinerwold 1653 – 1693

Everhardus Deutgenius werd op classis den 4 maart 1641 tot conrector der latijnsche Schole te Meppel aanbevolen en was daar als zoodanig in dienst den 14 Oct. 1641.
Hij werd bij deze classis preparatoir geëxamineerd den 14 april 1642 en hem het bewijs daarvan eerst afgegeven den 28 juny 1647, omdat hem opgelegd was zich in het prediken om de 2 of 3 weken te oefenen in de tegenwoordigheid van de pred. Van Meppel en waaraan hij traag voldeed.

Hij schijnt (wellicht omstreeks 1649) naar het graafschap Lingen vertrokken te zijn, althans hield hij zich daar op toen hij in Ruinerwold beroepen werd den 8 augustus 1653.

Bij de visitatie in 1657, 1663 en 1664 klaagde hij dat hij geen onderwijzer, kosterij noch traktement daarvoor was, zodat hij bezwaard was met voorlezen en het voorzingen; bij die in 1659 en 1660 dat de gemeente weigerde hem te betalen en zocht te verduisteren “het recht van gehoorsaem gelt” dat een gedeelte van zijn jaarlijkse inkomen uitmaakte.

Everhardus Deutgenius overleed den 30 april 1693 oud 81 jaren volgens nog aanwezige grafsteen.
De grafzerk is bij de restauratie van de kerk in 1921 / 1923 onder de tegelvloer bedekt.

Het trouwboek van Meppel geeft nog de volgende gegevens:
1641: Everhardus Deutgenius, conrector der lat. Schole, j.g. Van Deuren en Anneken Neander j.d. v. Coekange.
1691: 7 juni
tot Blijdenstein Derck Alberts j.g. Van Zwolle en Catharina Deutgenius j.d. v. Blijdenstein

Repetitie Con Amore
datum en tijdstip 25-04-2018 om 19:30 uur