Een kerk voor ons dorp

Met een groot aantal kerkenraadsleden waren we op zaterdag 18 januari bij elkaar om na te denken over de toekomst van de Hervormde Gemeente te Ruinerwold. Janny Wiltjer, regioconsulente van de PKN, zette ons aan het werk.

Wie zijn we eigenlijk en wat is het doel van de kerk?

Onze identiteit – zo bleek uit de gesprekken – is vooral dat we een zoekende gemeente zijn met ruimte voor verschillende meningen. Voor de meeste kerkenraadsleden is het bestaan van God en een leven na de dood een uitgangspunt. Sommigen hebben daar allerlei vragen bij. Woorden als: ‘zingeving, inspiratie, bemoediging, troost’, maar ook ‘beleving, rust en stilte’, vormen dan de inhoud van het geloof. De verhalen uit de Bijbel kunnen ons helpen om over ons leven en deze wereld na te denken. De kerkdienst speelt daarbij een belangrijke rol. Die zouden we wel wat laagdrempeliger willen maken en het interieur van Blijdenstein hier en daar wat verbeteren.

Samenwerking met kerken in de buurt is in de toekomst misschien meer nodig, maar we kunnen ons een dorp zonder Blijdenstein en de bijbehorende vrijzinnigheid niet voorstellen.

Wat er van de kerk precies verwacht wordt, zouden we misschien aan de mensen in Ruinerwold zelf moeten vragen. De Kerkespraak en de website spelen een rol in de informatie, maar we willen ook graag reacties terug.

Het verhaal van de barmhartige Samaritaan werd tijdens de bezinningsdag een aantal keer genoemd. Als kerk willen we graag hulp bieden en niet zoals de priester en de leviet in een boog om het slachtoffer heenlopen.

Een luisterend oor (wat is er aan de hand?) noemen wij ‘pastoraat’. Daadwerkelijke hulp (bijvoorbeeld financieel) noemen wij ‘diaconaat’. Zo hebben wij dat (vanuit de traditie van de kerk) bedacht. We proberen daar in alle menselijkheid vorm aan te geven.

Zo willen we kerk voor het dorp zijn. De komende maanden gaan we kijken hoe we dat – al luisterend - kunnen ontdekken. We hopen dat u met ons mee wilt denken, want als kerk willen we mensen graag bij elkaar brengen.

Op de bezinningsdag hoorden we een uitspraak van Nelson Mandela:

“Action without vision is only passing time, vision without action is merely daydreaming, but action with vision can change the world.”

Vrij vertaald:

Als je leeft zonder na te denken waarom je leeft, doe je aan tijdverdrijf, als je alleen maar nadenkt en niks doet, dan ben je aan het dagdromen, maar als je bezig gaat vanuit visie, dan kun je de wereld veranderen.

Repetitie Con Amore
datum en tijdstip 25-04-2018 om 19:30 uur