Kerk in 2025

de eerste voorstellen tot definitieve wijzigingen liggen voor.
Kerk in 2025

De tekstwijzigingen zijn aan de verschillende classicale vergaderingen en de kerkenraden ter bespreking gestuurd. Het gaat onder andere om de herinrichting van het classicale niveau. De huidige 74 classes worden teruggebracht tot 11. Dat is een ingrijpende beslissing, omdat daarmee ook het oude presbyteriaal-synodale principe wordt losgelaten. Niet alle gemeentes zijn dan namelijk meer rechtstreeks in de vergadering van de classis vertegenwoordigd.
Wij gaan deel uitmaken van de nieuwe classis Groningen-Drenthe.
Op
9 februari werd daarover in de vergadering van de Classis Meppel gesproken met als thema: “De onderlinge ontmoeting van gemeenten bij het verdwijnen van de huidige classes.”

In de nieuwe grote classis Groningen-Drenthe zal het onderlinge contact plaatsvinden in overzichtelijke ‘ringen’ van gemeenten die zich min of meer in elkaar herkennen en geografisch en theologisch niet te ver bij elkaar vandaan liggen.

Op 20 april staat dit opnieuw op de agenda naast de andere voorgestelde
tekstwijzigingen in de kerkorde zoals het verbinden van een ‘classispredikant’ aan elke classis. Deze functionaris wordt vrijgesteld van andere werkzaamheden om onder andere te kunnen toezien op het functioneren van de gemeentes. De huidige 4-jaarlijkse visitatie komt daarmee te vervallen.

Er komen minder regels en meer mogelijkheden om samen te werken met andere gemeentes, maar ook kunnen er ‘witte plekken’ ontstaan, waar geen gemeente meer is.

De synode hoopt op deze manier in te spelen op de verwachte verdergaande terugloop van leden.

kerkdienst met Ds. J.W. Muis. Ruildienst met de Gereformeerde kerk Ruinerwold – Koekange.
datum en tijdstip 23-07-2017 om 10:00 uur

datum en tijdstip 30-07-2017 om 10:00 uur