Feest van de Geest in 2012

ook op Blijdenstein
Feest van de Geest in 2012

Feest van de Geest wordt tweejaarlijks georganiseerd door de Protestantse Kerk in Nederland.

Meer informatie over de deelnemende kerken en de kunstenaars vindt u op de website

Ook de Bartholomeuskerk op Blijdenstein opende in mei 2012 gastvrij haar deur. Op de strampel leidden de kunstwerken van de leerlingen van groep 7 van de Dissel naar de kunst van mevrouw Gerda Elsenaar. Naar het verhaal van de zeester.

De leerlingen kwamen op vrijdagmorgen 25 mei de expositie bekijken en luisterden naar mevrouw Elsenaar.

"In de schilderijen is veel herkenbaar, maar het gaat niet om de letterlijke weergave van wat er te zien is. Door 'spelen' met gedachten, voorwerpen, situaties en vooral kleur ontstaat een nieuwe wereld.
Ieder mens een ster!
Geestdrift: enthousiasmeert, doet dansen, geeft energie, doet spreken, vermenigvuldigt, doet zingen, stimuleert, dringt door, haalt boven water,  doet delen, zet in beweging, doet uitblinken, vervult,  zaait uit, bezielt, steekt aan, loopt over, doet stralen, verzamelt, zet in vuur en vlam.
Deze elementen zijn in het Pinksterverhaal terug te vinden.
Zeesterren, met vijf “vurige tongen” doen aan mensen denken. Geestdriftige mensen gebruiken hun hoofd, armen en benen. Met andere woorden 5 lichaamsdelen. De twaalf apostelen, in het midden iets hoger, verzamelen velen om zich heen. Hier zijn er veertig bij elkaar. Elders verblijven er nog tien. Komen die er ook nog bij? Als ieder mens een ster zou zijn ……zag de wereld er heel wat lichter uit.” aldus de kunstenares.

Mede dankzij de inzet van de vrijwilligers die de mensen uitleg gaven en van koffie of thee voorzagen, was het weer aangenaam vertoeven in onze kerk.
Dit werd duidelijk uit de reacties in het gastenboek.

"Wat een prachtige mengeling kerken-kunst-stilte: bravo; Op deze zonnige, winderige lentedag mooie zeesterren gezien in dit prachtige kerkje; Veel indrukken opgedaan in de kerken van de geest(drift), ook hier in Ruinerwold. Prachtig dit initiatief; Wat een gastvrijheid! Dit is pas echt de deuren openstellen, prachtige kerk in een prachtige omgeving."
In de twee weekeinden hebben 558 mensen onze kerk bezocht.

Liedboek avond
datum en tijdstip 18-10-2017 om 20:00 uur

kerkdienst met ds. G. Wiersma-Smelt, Ruinen.
datum en tijdstip 29-10-2017 om 10:00 uur

Dienst van de kerken in en rond Ruinerwold in het teken van de Reformatie
datum en tijdstip 29-10-2017 om 16:00 uur