Protestantse Kerk in Nederland
Hervormde Gemeente te Ruinerwold
 
 
Preek 4 maart 2018 Preek 4 maart 2018

Een korte uitleg. Jezus maakt zich zorgen. Over hoe het toegaat in de tempel. Waar mensen zich thuis zouden moeten voelen bij God, veilig en geborgen, daar is het een drukte van belang. Een geschreeuw. Handel in offerdieren. En de geldwisselaars. Alles draait om geld.
De marktwerking is van alle tijden. Marktwerking in de zorg. Marktwerking in de tempel.
Het is in het verhaal van Jezus één van de weinige teksten waarin hij boos wordt. Zo boos, dat hij de tafels van de geldwisselaars omver trapt. Het beeld van Jezus als een zachtaardig iemand, wordt hier compleet omgedraaid. Het is een tekst over onrecht en de woede die dat oproept.
Maar het is in ieder geval niet echt een tekst over zorg. En dat is waar ik ook zoveel moeite mee heb als ik de discussies volg in de kranten of op de TV. Het gaat meestal over geld, over werkdruk, over beleid en regelgeving. Het gaat in de media over van alles en nog wat, maar zo weinig over echte zorg. Over de liefde, de inzet van mensen om een ander te helpen. En ik snap, dat kan ook niet. Want we hebben de wet op de privacy. En je kunt hoogstens hier of daar iets laten zien van wat er allemaal gedaan wordt. Of een schrijnend geval waar het verkeerd gaat. Een enkel persoonlijk verhaal. De meeste zorg die verleend wordt aan mensen blijft buiten beeld.
Hoeveel steunkousen zullen er elke morgen worden aangetrokken bij mensen die het zelf niet kunnen. En ’s avonds moeten ze ook weer uit! Hoeveel mensen in ons land zullen hulp krijgen bij wassen en aankleden? Hoeveel ogen gedruppeld? Hoeveel wonden verzorgd? Hoeveel mensen krijgen tafeltje dekje? En dan heb ik het alleen nog maar over ouderen.
In de jeugdzorg heb je weer heel andere dingen. Op school, of in instellingen, of in gezinnen. En ik denk aan de huisartsen, fysiotherapeuten, ziekenhuizen, de verpleeghuizen, de psychologen, de zorginstellingen, de woongroepen met verstandelijk gehandicapten. Noem maar op.
Alleen al op ons dorp. Hier in Ruinerwold, Oosteinde. Hoeveel mensen in de zorg werken. Dat is enorm. En dat zeg in niet om me af te vragen of het nog betaalbaar zal zijn in de toekomst. Het gaat me om al die mensen die met liefde iets doen voor een ander. Dat kan betaald zijn, of vrijwillig. Dat kan voor een vreemde zijn, of voor iemand die je heel goed kent, familie of buren. De betrokkenheid, de persoonlijke aandacht. Dat is waar het in de zorg om gaat. Dat is waar het in het leven om gaat.
Dat is ook waar het Jezus om te doen is. Daar in die tempel. Het gaat hem niet om al die offerdieren die daar verkocht en geslacht worden. Niet de handel, niet de regels en wetten die ze daar met elkaar hebben afgesproken, de priesters, de verkopers, de geldwisselaars. Het moet gaan om de liefde. Daar is die tempel voor bedoeld.
En dat zou zo eenvoudig kunnen zijn. Dat IS ook eenvoudig. Maar we hebben het met elkaar enorm ingewikkeld gemaakt. Hele apparaten, systemen. Als Jezus vandaar zou terugkomen, dan zou hij denk ik al die kantoren, al die bureaus omver gooien.
Maar het zou niet helpen. Het heeft ook toen niet geholpen. Alles wat helpt is liefde. Liefde blijven geven aan mensen. Zorgen voor elkaar. Zorgen voor anderen. Liefde voor de tempel. Liefde voor wat werkelijk waarde heeft. Het leven dat je deelt. Daar is God. Daar ligt de hoop voor de toekomst.
 

terug
 
 
 
 

kerkdienst met ds. R. Kloosterziel
datum en tijdstip 25-03-2018 om 10:00 uur
meer details

Zusterkring
datum en tijdstip 26-03-2018 om 19:30 uur

meer details

Moderamen
datum en tijdstip 26-03-2018 om 20:00 uur
meer details

 
Adres
Blijdenstein 3
7961 LH Ruinerwold
 
Kerkdiensten

Wij ontmoeten u graag in onze
dienst op de zondagmorgen;
aanvang: 10:00 uur.

Voor informatie over kerkdiensten in het algemeen.

Voor concrete informatie over de kerkdienst 

voor vervoer of oppas 

 

 
uit de pastorie

preek en
overweging

 
Contact met de kerk.

Bij vreugde en verdriet en
ledenadministratie


 
wacht u op bezoek?
 voor info
 
kaarsje aansteken

dit kunt u doen op zondag 
 
kerk(gebouw) ook voor u!
Geschikt voor bijzondere gelegenheden.
 
 
Twaalf Apostelenboom

in beeld en gedicht 
zie hier.
 
 
ANBI

Voor de ANBI gegevens
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.